Znate li koje vrste skulptura postoje?

Skulptura je jedna od najstarijih umjetničkih formi te ima bogatu povijest koja seže u daleku povijest najranijih civilizacija. No, kao i s drugim umjetničkim formama, stilovi skulpture su raznoliki i konstantno se mijenjaju s obzirom na umjetničko razdoblje.

Danas postoje mnogi oblici skulptura. Oni mogu imati zajedničkih karakteristika, ali u načelu postoji nekoliko različitih kategorija u koje se svrstavaju moderne i klasične skulpture. U nastavku saznajte koje sve vrste skulptura postoje.

1. Reljef – ova vrsta skulptura je među najstarijim oblicima plastične umjetnosti. Podvrste ove skulpture razvrstavaju se ovisno o tome kako daleko skulptura seže od dvodimenzionalne podloge. Reljef je bio prisutan već u staroj Grčkoj, može se primijetiti na Partenonu. Neke podvrste ovog oblika skulpture javljaju se i u starom Egiptu.

2. Samostojeća skulptura – vjerojatno najprepoznatljiviji moderni oblik skulpture. Može se promatrati iz bilo kojeg kuta oko postolja. U ovu vrstu spadaju neke od najpoznatijih skulpturi ikad, poput skulpture kralja Davida čiji je autor veliki renesansni umjetnik Michelangelo.

3. Kinetička skulptura – to je samostojeća skulptura koja se kreće, bilo pod utjecajem mehaničke energije bilo pod utjecajem snage vjetra ili vode. Fontane su oblik kinetičkih skulptura.

4. Povezana skulptura – još jedan moderan oblik koji se sastoji od povezanih predmeta koji često nemaju nikakvih veza jedan s drugim. Kolaž spada u ovu kategoriju, ali kao dvodimenzionalna vrta.