Znate li koje su zdravstvene prednosti meda?

Med je ukusan prirodni zaslađivač, stoga ne čudi da je rujan mjesec meda u SAD-u. Zapravo, med je mnogo više od običnog dodatka čaju. Stručnjaci istražuju mogućnosti meda da poboljša cjelokupno zdrave, a u nekim kulturama se koristi kao lijek već tisućama godina.

Istraživači sa Sveučilišta Salve Regina u američkom Newportu otkrili su da med ima snažne sposobnosti da se bori protiv infekcija. Med može poslužiti kao prirodni antibioktik jer odbija bakterije i ne dozvoljava im da naštete ljudskom organizmu.

Organski med je puno zdravija opcija za zaslađivanje od standardnog rafiniranog šećera ili umjetnih sladila. Upravo ti umjetni zaslađivači jako loše djeluju na zdravlje te mogu uzrokovati gubitak pamćenja, rak, probleme s mjehurom i mučnine.

Med je izvrstan i za dobivanje energije, zbog toga ga mnogi konzumiraju ujutro. Odličan je i za sportaše jer pomaže u regeneraciji mišića nakon treninga i reguliranju inzulina. Uz sve to, med ima antimikrobna svojstva zahvaljujući kojima pomaže u zacjeljivanju rana. Med ubrzava proces ozdravljenja kod rana, a može odigrati važnu ulogu i u smanjivanju rana koje su već razvile neugodan miris.

Posljednje važno svojstvo meda je poboljšavanje izgleda kože. Naime, med djeluje kao tvar koja zadržava vlagu i time sprječava da koža postane suha. Ukoliko volite med, povećajte konzumaciju te divne namirnice kako bi iskoristili njegove mnogobrojne zdravstvene beneficije.