Znate li koja su sve jela nazvana po ljudima?

Kad god se izmisli ili otkrije neko posve novo jelo ili vrsta voća i povrća, treba ih imenovati. Neki ljudi su u povijesti to činili vodeći se latinskim jezikom, a neki su za naziv jela koristiti njegov opis. Zanimljivo, mnoga poznata jela dobila su naziv po ljudima. Saznajte koja su to jela i kakve se sve priče kriju iza njihova nastanka.

1. Fettucine Alfredo – Alfredo je bio i još uvijek je nevjerojatno popularan restoran u Rimu. Početkom 20. stoljeća kuhar Alfredo de Lelio osmislio je jelo za svoju trudnu ženu koje je u osnovi sadržavalo tjesteninu fettucine s puno maslaca i parmezana. Taj jednostavan recept bio je dovoljan da se ovo jelo nazove po njemu i postane popularno.

2. Jaja Benedikt – o nazivu ovog jela postoje dvije teorije. Prvo, kuhar Charles Ranhofer tvrdio je da ga je izmislio za burzovnog mešetara Legranda Benedicta. Druga teorija vezana je uz Lemuela Bendicta i njegove nepodopštine nakon burne noći.

3. Nachos – prepoznatljivo meksičko jelo dobilo je ime po nadimku legendarnog kuhara Ignacija Anaye. On je pržio tortilja čips, dodao na njega malo sira i ljutih papričica te ih je služio kao kanape. Njegov nadimak Nacho zaslužan je za ime ovog jela.

4. Cezar salata – ova popularna salata zapravo nema nikakve veze s Gajem Julijem Cezarom. Nego, nju je osmislio kuhar Caesar Cardini u svom restoranu.

5. Carpaccio – jelo koje se sastoji od tanko narezanih sirovih listića govedine povezano je s talijanskim renesansnim slikarom Vittoreom Carpacciom. Njegovim slikama dominirala je crvena boja pa je tako jelo koje je po tome prepoznatljivo dobilo njegovo ime.