Znate li da na Mjesecu postoje potresi?

Za vrijeme misija Apollo otkriveno je da na mjesecu postoje potresi koji se, prema stručnoj literaturi, nazivaju lunatresi. Poput Zemlje, i Mjesec je seizmički aktivan te ima četiri različite vrste potresa: duboki, plitki i toplinski potresi te vibracije meteorita.

Ti potresi mogu dostići jačinu do 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, a mogu trajati oko 10 minuta što je znatno više nego kod klasičnih potresa na Zemlji. Još jedna razlika u odnosu na Zemlje je da Mjesec nema tektonskih ploča. Dakle, potresi na Mjesecu povezani su s ekstremnim promjenama temperature i mogu biti povezani sa Zemljinom gravitacijskom silom.

Mjesec se često opisuje kao nebesko tijelo na kojem vladaju tišina i osama, no zapravo tamo ima puno potresa tako da taj opis nije u potpunosti točan. Ako će ljudski rod ikad kolonizirati najbliže nebesko tijelo, svakako će morati uzeti u obzir te mnogobrojne potrese.

Inače, Mjesec je od Zemlje udaljen u prosjeku 384 tisuće kilometara. Gravitacijska sila je čak 6 puta manja nego na Zemlji, zbog toga astronauti lebde. Postoje četiri Mjesečeve mijene: mlađak, prva četvrt, pun Mjesec i zadnja četvrt.

Mjesec je nastao prije otprilike 4,5 milijardi godina te je slično star kao i Zemlja. Reljef Mjeseca je zanimljiv, postoji i posebna znanstvena disciplina koja se njime bavi, a naziva se selenografija.