Zašto zvijezde sjaje?

Zvijezda je lopta vrelog plina koja sjaji svojom svjetlošću. Kao što znate, planeti, a također i naš Mjesec, svijetle odbijenom Sunčevom svjetlošću.

Planeti svijetle stalnom svjetlošču, dok se stječe dojam da zvijezde trepere. Taj se dojam stječe zbog supstanct u zraku što se nalaze između zvijezda i Zemlje. Nestalan zrak prelama svijetlost sa zvijezda i zato nam se čini da one trepere.

Zašto Sunce sija?

Zato što je zvijezda, i to ne baš naročito velika i sjajna! U usporedbi s ostalim zvijezdama na nebu, Sunce se smatra  zvijezdom srednje veličine i srednjeg sjaja. Postoje milijuni zvijezda koje su manje od našeg Sunca, a mnoge su zvijezde više stotina puta veče od njega. One izgledaju malene samo zbog toga što su tako daleko.

Još su stari grčki zvjezdoznanci zvijezde prema njihovoj „veličini” ili sjaju. Drugi način klasifikacije zvijezda je prema njihovu spektru i vrsti svjetlosti što dolazi s njih. Proučavajuči razlike izmešu spektara, zvjezdoznanci mogu saznati kakva je boja, temperatura, pa čak i kemijski sastav zvijezda!