Zašto toliko volimo nogomet?

Unatoč grubosti, neuspjesima kluba za koji navijamo, ponekad i monotonosti i neuzbudljivosti utakmica, nogomet je megapopularan sport u koji su ulaže uvjerljivo najviše novaca te koji zaokuplja pažnju ogromnog broja ljudi. Što je to što nogomet čini toliko privlačnim, posebice kod muškog dijela gledateljstva?

Dio te privlačnosti muškaraca i nogometa može objasniti neuroznanost. Eric Simons, autor knjige o povezanosti sporta i navijača tvrdi: “Vaši hormoni za vrijeme utakmice rade jednako kao i hormoni igrača koji su na terenu. Ako pogledamo razine nekih hormona navijača tijekom utakmica onda zaključujemo da kada vaša momčad vodi adrenalin i testosteron se povisuju, a kada vaša voljena ekipa gubi tada se razine tih hormona smanjuju.”

Simons ističe da naš mozak zapravo oponaša radnje sportaša što na neki način izaziva samopoštovanje kod navijača. Javlja se neki čudan osjećaj između navijača i omiljenog tima.

– “U ljubavnim odnosima, vaš mozak često postaje zbunjen u vezi onoga što je istina, a što ne, kada se radi o vašem partneru. Kod nogometa, uvijek imate dobar razlog zašto vjerovati vašoj omiljenoj momčadi, dok kod ljubavnih odnosa to nekad nije slučaj.” – zaključio je Simons.

Veliki dio muškaraca obožava nogomet. Jedan od razloga tome je što je nogomet nevjerojatno zanimljiva i nepredvidljiva igra. Tijekom velikih natjecanja poput svjetskih i europskih prvenstava, popularnost nogometa raste i tada gotovo da i nema ljudi koji zdušno ne navijaju za svoju reprezentaciju.

Konstantan rast nogometa očituje se i u količini novca koja se u njemu vrti. Cijene transfera sve su više, a navijača je uvijek mnogo.