Zašto sanjamo?

Znanost o snovima još uvijek nije u potpunosti objasnila zašto sanjamo. No, postoje brojne teorije zašto utonemo u svijet snova. Neki smatraju da su snovi vezani uz emocije dok neki zagovaraju teoriju da su oni potpuno slučajni.

Prva teorija govori da je san povezan s onime što nam se dogodilo tijekom dana. Naime, naš mozak primi mnogo informacija od posljednjeg sna, a sanjanje je način razlučivanja koje informacije zapamtiti, a koje zaboraviti.

Snovi mogu biti vezani uz naše emocije. Ako se osjećate sretno, imat ćete pozitivniji san. No, ako ste pod stresom možda ćete imati noćne more. Ako ne razmišljamo previše prije spavanja procesi u našem mozgu će se usporiti te će emocije doći do izražaja.

S druge strane, neki vjeruju da su snovi suprotni emocijama koje smo doživjeli toga dana. Primjerice, ako ste imali težak dan, imat ćete dobar san koji će vam popraviti raspoloženje.

Neki kažu da snovi nemaju nikakvu funkciju i da su to potpuno slučajni impulsi koji se događaju dok spavamo te da njihov smisao ne postoji.

Jedan od najpoznatijih neurologa ikad Sigmund Freud podijelio je ljudski mozak u tri dijela: Id koji obuhvaća naše želje i snove, Ego koji racionalni i moralni dio uma te Superego koji provodi moral ega. Freud je tvrdio da kada smo budni, naš Id je potisnut, ali kada spavamo on dobiva priliku da se izrazi. Zapravo, Freud je smatrao da san pobuđuje naše neizvjesne želje.