Zašto piti zeleni čaj?

Ljudi već stoljećima uživaju u zelenom čaju. Iako je odavno poznato da koristi zdravstvenom statusu, znanstvenici su tek u nekoliko zadnjih godina počeli dokazivati te tvrdnje. Ako želite poboljšati svoje zdravlje to možete učiniti ispijanjem zelenog čaja. Ta vrsta čaja ima mnoge zdravstvene prednosti, a izdvojit ćemo one najvažnije.

1. Snižava kolesterol – studija o tome objavljena je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Naime, ona je dokazala da zeleni čaj uzrokuje značajno smanjenje ukupne razine kolesterola u krvi, pogotovo onoga štetnoga koji može dovesti do bolesti srca. Studija je također pokazala da zeleni čaj ne utječe na razinu LDL ili „dobrog“ kolesterola.

2. Smanjuje rizik od hipertenzije – studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine pokazala je da redovita konzumacija zelenog čaja snižava krvni tlak. U tom istraživanju, sudionici koji su pili najmanje 120 mililitara zelenog čaja dnevno smanjili su rizik za dobivanje visokog krvnog tlaka za 46%. Oni koji su konzumirali više od 600 mililitara dnevno smanjili su taj rizik za čak 65%.

3. Smanjuje rizik od srčanog udara i raka – znanstvenici su proučavali odnos između ispijanja zelenog čaja i srčanog udara te nekih vrsta raka. Utvrđeno je da zeleni čaj značajno smanjuje rizik od tih teških zdravstvenih tegoba. Naime, sadrži polifenole i druge tvari koje pomažu organizmu u prevenciji srčanog udara i raka.