Zašto pingvini žive samo na južnoj hemisferi?

Iako imaju odlične sposobnosti za plivanje na velike udaljenosti, pingvini su ptice koje žive isključivo na južnoj Zemljinoj hemisferi i to u morima oko južnoga pola. U toplije krajeve idu jedino ako se pojavi hladna morska struja, no nikada ne prelaze Ekvator – zamišljenu liniju koja Zemlju dijeli na dvije hemisfere.

Pingvini imaju jednostavan pristup plijenu, a obližnji grabežljivci ih sprječavaju da odu predaleko od njihovog prirodnog staništa. Na Sjevernom polu, grabežljivci kao što su polarni medvjedi i arktičke lisice bi mogle ograničiti njihov opstanak, to je jedan od razloga zašto ne idu na sjevernu hemisferu.

Osim toga, migriranje pingvina kroz toplije vode do sjeverne hemisfere je gotovo nemoguće za njih i može biti pogubno. Što se tiče letenja, raspon krila kod pingvina je puno manji nego kod drugih vrsta ptica stoga oni ne mogu letjeti što im bitno otežava put do sjeverne Zemljine polutke.

Zbog svega toga, pingvini obitavaju uglavnom oko Južnoga pola i to već 40 milijuna godina. Pronađeni su neki ostaci pingvina sjevernije od Ekvatora, no to su iznimke. Najveći dio pingvina nema potrebu da napusti svoje stanište na i oko Južnoga pola.

Inače, pingvini imaju izvrstan, oštar vid pod vodom. Budući da im je rožnica ravna, njihov vid na kopnu je nešto slabiji. Njihov pravi životni prostor je more. Na kopno dolaze samo zbog gniježđenja. Budući da ne mogu letjeti, a spadaju među ptice ta nemogućnost letenja čini ih vrlo specifičnima.