Zašto nam se kvare zubi?

Životinje nižih vrsta mijenjaju zube tijekom života. Kad zubi dostignu potpuni razvoj i kad se istroše, oni ispadaju i na njihovu mjestu izrastaju novi.

Međutim, čovjek mijenja zube samo jednom i zbog toga je važno održavati zube i čuvati ih od kvara. Zubi se obično počinju kvariti na gleđi, tu se najprije pojavi neki kvar.

To može biti gotovo nevidljiva rupica, ali budući da u ustima uvijek ima bakterija one ubrzo prodiru kroz ovaj otvor na površini i nastanjuju se ispod gleđi. One ne mogu jesti gled, ali se zato mogu hraniti dentinom, koji je mekši, i limfom, koja se nalazi u kanalima dentina. Bakterije uskoro nagrizaju zidove kanala i ispod gledi se stvara šupljina. Kvar može ostati neopažen neko vrijeme, ali kad se, uslijed rada bakterija, zid zuba stanji, onda ćemo ga opaziti vrlo brzo: tada toplina i hladnoća brže mogu prodrijeti do šupljine pulpe. Pulpa zauzima šupljinu u središnjem dijelu zuba i sadrži živce. Toplina i hladnoća draže ove živce. Kad je neki zub osjetljiv na hladno ili toplo, to je znak za uzbunu — zub se kvari!

Kad bakterije prodru kroz kanale dentina u šupljinu pulpe, one nalaze izvanrednu podlogu za prehranu i razmnožavanje. Tada mi dobivamo zubobolju. Kvarenje zuba se nastavlja, mreža sudova koji opskrbljuju zub hranom propada, a zub, pošto više ne dobiva hranu, postaje mrtva ljuštura.

Pouka: idite redovito na kontrolu zubaru!