Zašto je voće zdravo?

Voće spada među namirnice koje su izuzetno zdrave. Razloga za to ima mnogo. Naime, općenito svo voće je bogato vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima koji su od velike važnosti za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Sadrži i antioksidanse koji nas štite od bolesti.

Najveći dio svakog voća je voda. Neke vrste voća imaju oko 90% vode u svom sastavu što nam govori da je voće odlično za hidrataciju tijela. Ukoliko ne volite piti običnu vodu, možete pojesti neko voće i na taj način se hidratizirati odnosno unijeti vodu u svoj organizam.

Vitamini su velika prednost voća. To su hranjive tvari koje pomaže održavati tijelo u zdravlju. Svako voće ima svoje vitamine koje posjeduje. Primjerice vitamin C je u naranči, limunu, limeti. Stoga je to voće odlično za hladnije dane kada sa svih strana vrebaju prehlade i virusi.

Voće je i izvrstan zaslađivač, primjerice u desertima. Naime, voće sadrži fruktozu, dakle prirodni šećer koji je u umjerenim količinama puno zdraviji od klasičnog rafiniranog šećera, još zdravija varijanta je med ili biljka stevia.

Zbog svih navedenih razloga idealno je konzumirati voće što je češće moguće. Ukoliko generalno ne volite voće možete pronaći ipak neku vrstu koja će vam biti ukusna. Voće je raznoliko, ali svim je vrstama zajedničko to da su izuzetno zdrave.