Zašto je važno piti puno vode?

Potreba za vodom jedna je od osnovnih životnih potreba i teško može biti pretjerana, stoga je dozvoljeno i potrebno piti čim više vode. Naše tijelo sastoji se od čak 70% vode, a za gotovo svaku funkciju našem organizmu je potrebna voda. Optimalan unos vode je 8 čaša dnevno, tijekom ljetnih mjeseci i više.

Čovjek bez vode može preživjeti tek par dana, a bez hrana gotovo mjesec dana. Očita je važnost vode za zdravlje svakoga od nas. Odličan način za dobivanje dovoljne količine vode je konzumacija voća i povrća koje se sastoje od 90% vode. S druge strane, pijenjem alkohola i kave može se samo narušiti ravnoteža vode u tijelu jer su i alkohol i kava diuretici.

Voda je jedan od temelja zdravlja. Bez nje ne možemo funkcionirati, čak i ako smo samo malo dehidrirali, naše funkcije slabe. Voda je i temeljni izvor energije te je odgovorna za vitalnost kože.

Mozak se sastoji od 80% vode, nedovoljna hidratacija dovodi do težeg razmišljanja ili u najtežem slučaju, duševnih poremećaja. Mnogi ljudi nesvjesno pate od blage dehidracije što može dovesti do bolesti poput dijabetesa, artritisa, astme, visokog krvnog tlaka i kolesterola, osteoporoze i mnogih drugih.

Dakle, voda je izvor života, bez nje ne bismo mogli živjeti. Ona je i osnova svih drugih životnih tekućina kao što su: krv, slina, znoj, limfa. Posebno je važna za sportaše koji ju trebaju konzumirati u još većim količinama nego drugi ljudi. Naposljetku, optimalna hidratacija organizma jedna je od krucijalnih stvari za zdravlje i blagostanje.