Zašto je nebo plavo?

Tijekom sunčanog dana nebo iznad nas je svijetlo plave boje. U večernjim satima, tijekom zalaska sunca poprima crvenu, ružičastu ili narančastu nijansu. Jeste li znali zašto je nebo plavo, a zašto je prilikom zalaska sunca crveno? Da bismo razumjeli odgovore na ova pitanja, moramo najprije nešto znati o svjetlosti i Zemljinoj atmosferi.

Atmosfera je mješavina molekula plina i drugih materijala koji okružuju Zemlju. Sastoji se pretežito od dušika, zatim kisika i drugih tvari. Sastav atmosfere varira ovisno o lokaciji i vremenu. Može imati više vode ovisno o zraku nakon oluje ili ako je u blizini oceana. Atmosfera je najgušća na dnu, u blizini Zemlje. Postupno se razrjeđuje kako idemo sve više.

Svjetlost je vrsta energije koja zrači odnosno putuje u valovima. Vidljiva svjetlost je dio elektromagnetskog spektra kojega naše oči mogu vidjeti. Taj spektar vidljiv je kada je duga na nebu.

Nebo je plavo zbog raspršivanja molekula. Svaki val svjetlosti ima svoju valnu duljinu. Molekule plina apsorbiraju plavu boju i raspršuju ju diljem neba. U kojem god smjeru da gledate, uvijek vidite plavu boja neba.

Što se tiče boje zalaska Sunca, razlog je isti. Budući da zrake svjetlosti sa Sunca moraju duže putovati nego sa Zemlje da ih vidimo, više se svjetlosti reflektira i ona se bolje raspršuje. Boja nastaje zbog različitih valnih duljina.