Zašto je dobro čitati?

Čitanje je aktivnost na koju nas svi potiču još od ranog djetinjstva. Jasni su razlozi zašto je ono dobro. Naime, čitanje je fantastična aktivnost koja ima mnogobrojne prednosti. U nastavku saznajte zašto je dobro čitati i trebate li vlastitu djecu pokušati natjerati da čitaju.

Prije svega, čitanjem se razvija vokabular. To je najbolji način da saznate što više novih riječi te ih odmah znate upotrijebiti u rečenici, to se posebno odnosi na strane jezike jer čitanjem na, primjerice, engleskom ćete puno lakše usvojiti vokabular tog jezika nego da riječi bubate napamet.

Nadalje, čitanje razvija mozak, smatraju stručnjaci. Postoji povezanost između inteligencije i čitanja u djetinjstvu. Mnoge studije su utvrdile da djeca koja čitaju lakše razvijaju svoju inteligenciju te imaju bolje sposobnosti.

Čitanjem se stiču mnogobrojne spoznaje, kako o općoj kulturi, tako i o pojedinim znanostima. Uz to, čitanje fiktivnih priča je jako zanimljivo, navodi na razmišljanje, poboljšava shvaćanja o psihologiji i karakteru čovjeka.

Za djecu je izuzetno dobro da čitaju, po mogućnosti već od ranih dana svojega života. Na taj će način lakše upoznati svijet oko sebe te će tako već stvoriti određene radne navike koje će im kasnije u životu jako puno pomoći.

Čitati se može bilo što, od novina, časopisa, internetskih portala pa sve do stručne literature. Svatko može pronaći knjige koje će mu biti zanimljive. Bitno je shvatiti to kao životnu naviku i onda ćete kvalitetu vlastitog života dovesti na veću razinu.