Zašto deve imaju grbu?

Deve u grbama ne čuvaju vodu, već mast, koja im služi kao zaliha energije. Vodu čuvaju u čitavome tijelu, osobito u krvotoku, zahvaljujući čemu su dobro zaštićene od dehidracije. Deve mogu izgubiti i do 40 posto tjelesne težine prije nego što to na njih počne negativno djelovati, a bez vode mogu izdržati i do sedam dana. Kad piju, piju zbilja pošteno — i do 225 litara odjednom.

Evo i nekoliko podosta zanimljivih činjenica o devama koje nemaju nikakve veze s njihovim grbama. Prije nego što se počelo smatrati da slonovi dobro i dugo pamte, drevni su Grci smatrali da deve nikad ništa ne zaboravljaju. Perzijski lovački hrtovi — saluki — lovili su na devama. Legli bi na devin vrat vrebajući jelene, te bi ih tako zaskočili. Saluki bez zaleta može skočiti i do 6 metara.

Godine 1977. u emisiji Zoo Vet David Taylor ustvrdio je da »su deve poput ekspres—lonca i da ljutnja na ljude u njima neki puta ‘kuha’ sve dok poklopac iznenada ne odleti i one polude«. Vlasnik tada smiruje devu pružajući joj svoj kaput. »Deva će na kaputu iskaliti sav bijes — skakat će po njemu, gristi ga i rastrgati na komadiće. Kad osjeti da se dovoljno ispuhala, čovjek i životinja mogu nastaviti živjeti u miru i skladu.