Zanimljivosti o Wimbledonu

Wimbledon kao hram tenisa po mnogo čemu je jedinstven stoga ćemo izdvojiti i nekoliko zanimljivosti. Jedan od najpoznatijih simbola Wimbledona su jagode sa šlagom. Svake godine potroši se više od 30.000 kilograma jagoda i prelije više od 7000 litara šlaga.

Zatim, nekadašnji teren broj 2 bio je poznat pod nadimkom stratište ili groblje favorita jer se na njemu redovito ispadali favorizirani igrači. Taj je teren nedavno obnovljen i nadograđen pa je pitanje da li je ta tradicija ostala. Također, Wimbledon je jedini turnir u kojem se parovi igraju na 3 dobivena seta kao i završno kolo kvalifikacija. Zanimljive su i boje: zelena i ljubičasta su boje koje se simboliziraju ovaj turnir, a svi igrači tijekom igranja moraju nositi bijelu sportsku opremu.

U povijesti Wimbledonu često smo viđali sjajne mečeve i nevjerojatne scenarije, izdvojit ćemo neke mečeve iz ženske konkurencije. Jedan takav meč dogodio se prošle godine kada je naslov osvojila Francuskinja Marion Bartoli pobijedivši u finalu sjajnu njemačku napadačicu Sabine Lisicki.

Istaknut ćemo i sjajno finale iz 2006. godine između Justine Henin i sadašnje trenerice Andyja Murrayja za ovaj dio sezone, Amelie Mauresmo. Dvije tenisačice s jednoručnim bekendom odigrale su izvanredan dvoboj, ali je na kraju slavila Mauresmo. Godinu prije, najduži ženski finale u povijesti odigrale su Amerikanke Venus Williams i Lindsay Davenport. Nakon velike i neizvjesno borbe slavila je Williams s 9:7 u odlučujućem setu. Bio je to posljednji Grand slam finale u karijeri za Davenport koja je ukupno osvojila 3 turnira iz reda velike četvorke.

S nostalgijom se prisjećamo i legendarnih mečeva Martine Navratilove, Billie Jean King, Chris Evert, Steffi Graf i mnogih drugih sjajnih tenisačica koje su dale dodatni značaj Wimbledonu. Spomenuta je trojka osvojila ukupno 19 naslova, pri čemu prednjači Navratilova s 9 titula pobjednice. Kad govorimo o statistici moramo istaknuti sestre Williams s 10 naslova, svaka je pet puta bila najbolja.