Zanimljivosti o Svjetskim nogometnim prvenstvima

Svjetsko nogometno prvenstvo je događaj koji privlači veliku pažnju među ljubiteljima nogometa, ali i svih onih koji taj sport prate površno pa se tijekom Mundijala njihovo praćenje nogometa intenzivira. Uz taj jednomjesečni događaj vezane su mnoge zanimljivosti. U nastavku saznajte koje.

Najviše naslova osvojio je Brazil, njih 5. S 4 naslova slijede Italija i Njemačka, reprezentacija koja je slavila na posljednjem prvenstvu u Brazilu. Najnesretnija reprezentacija koja je triput bila u finalu, a nikad prvak je Nizozemska.

Brazil ima najviše nastupa na prvenstvu, oni su sudjelovali na svih 20 Mundijala te su se na svakom plasirali među 16 najboljih. To je impozantna činjenica, no treba imati na umu da prije par desetljeća na Svjetskim prvenstvima nije sudjelovalo toliko reprezentacija kao danas.

Naslov su uspjele obraniti reprezentacije Italije i Brazila. Najbolji debitanti su Hrvatska i Portugal koje su na svojim prvim prvenstvima osvojile sjajno 3. mjesto. Meksiko je reprezentacija koja je čak 15 puta sudjelovala na Mundijalima, no nikada nije stigla do finala. Najčešće finale bilo je ono Argentine i Njemačke koje je igrano 3 puta, između ostalog i na zadnjem prvenstvu u Brazilu kada je Elf slavio nakon produžetaka.

Na posljednjem prvenstvu dobili smo i najboljeg strijelca Mundijala u povijesti. To je pošlo za rukom Miroslavu Kloseu, reprezentativcu Njemačke koji je na svojem 4. prvenstvu prestigao Ronalda po broju pogodaka.