Zanimljive činjenice o vinu koje niste znali

Poznata je stvar da vino čini ljude sretnima. No, postoje neke zanimljive činjenice o ovom alkoholnom piću koje vjerojatno niste znali. Primjerice, jeste li znali da postoji fobija od vina? Ili koliko vina može prepoznati svjetski prvak? U nastavku ćemo navesti mnoge interesantne činjenice o vinu.

Nazdravljanje vinom potječe iz staroga Rima. Tamo su koristili tu metodu kako bi bili sigurni da ih netko drugi ne pokušava otrovati pićem. Ovaj običaj postojao je i u staroj Grčkoj, tamo je domaćin morao pokazati svoju čašu vina i prvi ju popiti kako bi gosti znali da ih ne namjerava otrovati.

Kad smo već spomenuli stari Rim, u ono doba nije bilo dozvoljeno ženama piti vino. Ako je suprug kojim slučajem pronašao svoju ženu da pije vino, po zakonu ju je imao pravo ubiti. U starom Egiptu su izbjegavali vino zbog uvjerenja da su pića crvene boje zapravo ljudska krv.

Svjetski prvak u prepoznavanju vina mirisom iz 2003. Richard Juhlin iz Švedske prepoznao je čak 43 vina od 50 mogućih. Za usporedbu, drugi na tom natjecanju prepoznao ih je svega 4.

Vino nikako nije dobro čuvati u kuhinji. Naime, toplina koje u kuhinji ima previše može naštetiti kvaliteti vina. Ni hladnjak nije dobro mjesto za čuvanje vina jer je previše hladan. Stoga, najbolje je čuvati vino na hladnom i tamnom mjestu negdje u kući odnosno podrumu.

Ako posjedujete kolekciju vina, nikako ih nemojte čuvati u stojećem položaju. To može uzrokovati sušenje pluta što dovodi do veće količine kisika u boci. Najbolje ih je čuvati u ležećem položaju, osim ako se radi o umjetnom plutu.

Istraživanje provedeno u Australiji otkrilo je da žene koje piju dvije čaše vina dnevno imaju tendenciju da više uživaju u spolnim činovima nego žene koje uopće ne piju. I za kraj, vjerojatno niste znali da postoji fobija od vina. Iako to možda zvuči neobično, oni koji ju imaju mogu doživjeti velike patnje, pogotovo ako posjećuje mjesta gdje obično ima puno vina (restorani, kafići).