Vatreni 1998.

Najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa postigli su legendarni Vatreni na Svjetskom prvenstvu 1998. godine koje se održalo u Francuskoj. Bio je to prvi Mundijal na kojem je nastupila hrvatska izabrana vrsta te je odmah osvojila fantastično 3. mjesto. Uz to, imala je i najboljeg strijelca turnira, to je sa 6 pogodaka bio Davor Šuker, sadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Hrvatska je bez većih problema prošla skupinu i osminu finala. U četvrtfinalu su čekali Nijemci, no naši su reprezentativci odigrali sjajno te je ta utakmica ušla u hrvatsku sportsku povijest. Pogocima Jarnija, Šukera i Vlaovića Nijemci su bili na koljenima.

Posebna priča je i polufinalna utakmica s domaćinima prvenstva. Pogotkom Šukera poveli smo netom nakon početka drugog poluvremena. No, onda na scenu stupa Lilian Thuram, stoper i čovjek koji nikada prije ni poslije toga nije zabio gol za reprezentaciju. S 2 gola Thuram je potopio hrvatske nade u veliko finale te smo se morali zadovoljiti s utakmicom za 3. mjesto.

Unatoč bolnom porazu, naši su reprezentativci smogli snage i pobijedili Nizozemsku s 2:1 te ušli u povijest. Legendarna generacija sa Šukerom, Bobanom, Asanovićem, Prosinečkim, Bilićem i drugima ostat će još dugo upamćena u hrvatskoj sportskoj povijesti.