Uspjesi hrvatskih rukometaša

Tijekom zadnja dva desetljeća hrvatski su nas rukometaši često razveseljavali svojim fantastičnim uspjesima na velikim natjecanjima. Posebno treba istaknuti dva olimpijska zlata koja su naši rukometaši osvojili, u Atlanti 1996. i Ateni 2004. godine.

Zlatna medalja iz Atlante bila je ujedno i prva zlatna medalja hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama od osamostaljenja. U finalu su pali Šveđani, a legendarnu generaciju predvodili su: Smajlagić, Puc, Čavar i drugi. U Ateni su rukometaši ostvarili svih 8 pobjeda i suvereno osvojili prvo mjesto.

Nakon Olimpijskih igara u Atlanti uslijedilo je zatišje hrvatskog rukometa koji je opet eksplodirao 2003. godine. Tada su naši reprezentativci na Svjetsko prvenstvo u Portugal išli s nevelikim ciljevima. U prvoj su utakmici izgubili od slabašne Argentine, ali su zatim nanizali fantastične predstave i otišli do kraja.

Na Svjetskim prvenstvima 2007.u Tunisu i 2009. u Hrvatskoj ostali smo na korak do zlata. Vrijedi istaknuti i broncu s Olimpijskih igara u Londonu 2012. te nekoliko medalja s Europskih prvenstava. Nažalost, našoj reprezentaciji još uvijek nije pošlo za rukom osvojiti europski naslov. Nadajmo se da će se to uskoro promijeniti.

Kroz povijest, našu su reprezentaciju sačinjavali neki od najboljih igrača svijeta u tom trenutku. Prije svih, treba istaći Ivana Balića koji je svojim genijalnostima izluđivao protivničke obrane. Zatim, imali smo sjajne pucače izvana, primjerice Lackovića, Metličića te sjajna krila i vratare.