Tko je napravio prvu olovku?

Kratka povijest olovke

Olovke, u današnjem obliku, postoje manje od 200 godina. Prije 500 godina u jednom rudniku u Engleskoj, otkriven je grafit.  Vjerovatno su se već tada počele praviti olovke u malo grubljem obliku.

1760 godine u Nünbergu u Njemačkoj obitelj Faber je započela sa proizvodnjom olovki.  U tu svrhu upotrebljavan je grafit u prašku ali te olovke nisu bile najbolje kvalitete.

Konačno su se 1795 godine počele proizvoditi olovke od grafita  pomiješanog s nekim vrstama ilovače. Od toga su pravljeni štapići, koji su potom pečeni u peći. Ta metoda je postala osnova za proizvodnju olovaka kakve su i danas u upotrebi.

Dakle, olovke ne sadrže olovo već mineral koji se zove grafit, koji baš kao i olovo ostavlja trag kada se njime povuče preko papira. Stoga je nazvan “Crno olovo” pa je od tuda i nastao naziv “olovka”.

Proizvodnja olovki

Kod proizvodnje olovki suh i smljeven grafit se miješa sa glinom i vodom. Što je više gline to je olovka tvrđa, a što je više grafita to je olovka mekša. Ta mješavina prolazi kroz prešu, iz koje izlazi u obliku tanke, glatke niti. Ona se ispravlja, siječe na komade odrađene duljine, suši i stavlja u peći da se ispeču.

U međuvremenu se pripremaju omotači za olovke. Od drveta prave se polutke s udubljenima u kojima će ležati grafitni štapići. Kad se ispeku, štapići grafita se stavljaju u udubine a drvene polovice se zalijepe. Nakon toga se siječu na određenu duljinu i strojem se obrađuje površina s kojom se dobije završni izgled.

Danas se proizvodi više od 400 vrsta različitih olovki.