Tko je Ayrton Senna?

Ayrton Senna da Silva jedan je od najvećih vozača formule 1 u povijesti, no nije ostao upamćen po sjajnim vozačkim uspjesima već po svojem načinu života, humanitarnom radu te, nažalost, tragičnoj smrti.

Od ranog djetinjstva počeo se baviti kartingom. Svoj talent pretočio je u nastupe u formuli 1. Osvojio je 3 naslova svjetskog prvaka, 2. je po broju osvojenih pole positiona, zbog svojeg umijeća vožnje po kišnim uvjetima nazvan je kišnim čovjekom.

Bio je poznat zbog svojih dvoboja s momčadskim kolegom iz Mclarena Alainom Prostom s kojim je u 2 sezone vodio bitku za naslov Svjetskog prvaka sve do zadnje utrke, a u tim utrkama su njihovi direktni dvoboji odlučivali o tome tko će odnijeti prestižnu titulu.

Poginuo je 1. svibnja 1994. godine na Velikoj nagradi San Marina u Imoli. Zavoj Tamburello, koji se inače prolazi s preko 300 km/h bio je koban. Ni dan danas nisu posve razjašnjene okolnosti zbog kojih je došlo do nesreće.

Sennina ostavština je nevjerojatna. Danas u Brazilu djeluje zaklada koja nosi njegovo ime. Zaklada se bavi pomaganjem siromašnoj djeci. Humanitarni rad nešto je po čemu je Senna zaista bio poseban. Bio je veliki vjernik i dobrotvor u svakodnevnom životu, dok je na stazi bio beskompromisan.