Sve što trebate znati o iPhoneu 6

Apple je na svojoj posljednjoj konferenciji predstavio dva nova modela iPhonea te svoj pametni sat. Tim Cook iz Applea imao je puno toga za reći, a mi smo izdvojili ono najvažnije što sa sobom donose iPhone 6 i 6 Plus te iWatch.

Dugo iščekivani iPhone 6 konačno je ugledao svijetlo dana. Uz njega predstavljan je i veći model 6 Plus. Oni izgledaju vrlo slično, imaju sjajno, zaobljeno staklo te jednostavan dizajn kakav je svojstven Apple. Oba modela imaju novi A8 procesor za kojega Apple tvrdi da je 50 puta brži od prvog iPhonea te da ima 84 puta bolju grafiku. Vijek trajanja baterije će biti jednak ili bolji onom iPhonea 5S.

U odnosu na prethodne modele Apple je promijenio veličinu ekrana. Čini se kako su se u Cupertinu odlučili uhvatiti u koštac s velikim Android uređajima. iPhone 6 ima dijagonalu ekrana veličine 4,7 inča dok je zaslon na phabletu 6 Plus kalibra 5,5 inča. Oba modela funkcionirat će na novom iOS 8 sustavu koji će biti dostupan korisnicima prijašnjih modela od 17. rujna.

Značajno je uvođenje Apple Pay usluge koja omogućuje kupovanje bez tradicionalnog novčanika. Telefoni će pohraniti podatke o karticama te će korisnici moći na jednostavan način plaćati. Iako Apple nije mijenjao količinu megapiksela kamere ona je ipak doživjela neke promjene. Bljeskalica je bolja i preciznija te je poboljšana razlučivost.

Glasine o Appleovom pametnom satu postojale su već duže vrijeme. iWatch izgleda sjajno, no cijena će mu biti vrlo visoka. Nudit će mnogobrojne opcije korisnicima poput kompletnog bilježenja fizičke aktivnosti. Podržavat će i aplikacije što ovaj sat čini jedinstvenim.

Apple je ponovno dokazao svoju kvalitetu kada su u pitanju gadgeti. No, mnogima će problem biti cijene koja su na našem tržištu izuzetno visoke.