Što su halucinacije?

Halucinacije spadaju među percepcije koje se događaju kad smo budni i svjesni, ali nisu rezultat nekog vanjskog podražaja. Ipak, halucinacije imaju osobine pravih opažanja odnosno percepcija.

Kod ljudi, halucinacije su često rezultat konzumacije psihoaktivnih tvari kao što je, primjerice, LSD. One mogu biti usredotočene na naših pet uobičajenih osjetila, zatim na ravnotežu, živčani sustav, tjelesne temperature, razumijevanje tijela i percepciju vremena. Iako većina ljudi misli da postoje samo vizualne halucinacije, vidimo da mogu biti vezane općenito uz našu psihu i tijelo.

Jedna vrsta halucinacija su optičke varke ili fatamorgane. Radi se o krivo percipiran porukama koje mogu biti zbunjujuće i stvoriti određenu vrstu halucinacija. Zapravo, optičke varke su rezultat mane našega oka i mozga da stvari percipira onakvim kakvima zaista jesu. Međutim, oko i mozak nisu savršeni stoga se zbunjujuće varke događaju. No, optičke varke i halucinacije treba razlikovati, jer kod fatamorgane ipak dolazi do nekakvog podražaja.

Osim vida, perceptivne varke se mogu pojaviti i kod drugih osjetila. Primjerice, miris hrana ima znatan utjecaj na našu percepciju njenoga okusa. Stoga, ako nam hrana ugodno miriši, vrlo vjerojatno će nam biti ukusna, iako možda to ne bi bilo tako da ju prije konzumiranja uopće nismo ni pomirisali.

Halucinacije se pojavljuju kod nekih teških psihičkih poremećaja kao što je primjerice shizofrenija. One se također pojavljuju od psihoaktivnih tvari, najpoznatiji primjeri su alkohol i droga.