Što je Linux?

Linux je operativni sustav, odnosno program na računalu koji omogućuje aplikacijama da obavljaju svoje funkcije. Operativni sustav prenosi upute iz aplikacija na, primjerice, procesor računala. Zatim procesor obavlja dobiveni zadatak te šalje rezultate natrag na primjenu putem operativnog sustava.

Ustvari, Linux je zapravo vrlo sličan drugim operativnim sustavima od kojih je najpoznatiji Windows od Microsofta. Od svog osnutka Linux je postao vrlo značajan operativni sustav, koristi se na mnogim računalima, mobilnim telefonima te i superračunalima.

Linux je otvoreni operativni sustav što znači da više tvrtki sudjeluju u njegovu razvoju. No, ono što ga razlikuje od ostalih operativnih sustava je to što je besplatan, dakle moguće ga je bez naknade skinuti sa službenih stranica. Iako je besplatan, Linux je vrlo kvalitetan i pruža sve mogućnosti za to da bi računalo normalno funkcioniralo.

Instalacija Linuxa je prilično jednostavna, no ako ste naviknuti na neki drugi operativni sustav trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na specifičnosti Linuxa. Zatim, nudi veliki broj alternativnog softvera koji je uobičajen za korištenje na drugim operativnim sustavima. Tako da na Linuxu možete najnormalnije koristiti poznate browsere Chrome i Firefox, a Microsoftov Office možete zamijeniti besplatnim OpenOffice programom koji je vrlo sličan poznatijem Officeu, ali je besplatan.