Što je esej?

Esej je djelo u kojem se sustavno analizira i ocjenjuje neka tema ili pitanje. U osnovi, esej je osmišljen kako bi se na lak način objasnila neka tema. Kao književna vrsta, esej spada u diskurzivne vrste jer ima obilježja i književnog i znanstvenog stila.

Esej je prilično kratko djelo, iako pisci ponekad pišu i duge eseje. No, taj termin se najčešće koristi za kratke tekstove koji mogu biti objavljeni u časopisima i novinama. Radi se o publicističkoj vrsti. To znači da pisac pokušava reći istinu u eseju, a nije mu cilj da zabavi publiku.

Kratka priča nije esej jer je kratka priča fikcija. Svaka riječ u eseju ne mora biti u potpunosti točna, ali mora biti jasno izražena poruka koju taj esej sa sobom nosi. Ključna stvar kod eseja je to što on uvijek dovodi do zaključka. To je ono što esej čini drugačijim od, primjerice, enciklopedijskog članka.

U eseju se podržava neka tvrdnja ili se ona objašnjava te se donosi zaključak. Pisac pokušava na zanimljiv način dočarati temu čitatelju. Cilj pisca je zainteresirati svoje čitatelje, eventualno promijeniti njihovo mišljenje ako je netočno. Da bi se to postiglo treba imati uvjerljive i pouzdane argumente bazirane na znanosti.

Najpoznatiji pisac eseja bio je Francuz Michel de Montaigne. On je pisao književne eseje te se smatra najboljim esejistom ikad. Svaki esej sadrži nekoliko dijelova, uvod, razradu i zaključak.