Što je Android?

Android je naziv mobilnog operativnog sustava kojega je napravila poznata američka tvrtka Google. Dolazi instaliran na raznim pametnim telefonima i tabletima mnogih proizvođača. Operativni sustav nudi korisnicima pristup Googleovim aplikacijama i servisima na jednostavan i lak način.

Mobiteli s instaliranim Android operativnim sustavom su vrlo prilagodljivi što znači da se lako mogu mijenjati s obzirom na preferencije korisnika. Primjerice, jednostavno možete mijenjati izgled sučelja vašeg mobitela, dodavati i brisati aplikacije, igre i slično.

Kad kupite Android mobitel morate ga povezati s Google računom koji će onda, primjerice, sinkronizirati sve vaše kontakte koje imate. Na skupljim telefonima Android radi izvrsno, no mnogi mu zamjeraju što na telefonima sa slabijim procesorom radi bitno sporije.

Svi dosadašnji Android uređaji imaju zaslon osjetljiv na dodir. Veličine zaslona se razlikuju. Najveći ekran od telefona ima Samsung Galaxy Note 3, radi se o zaslonu dijagonale 5,7 inča. Taj uređaj je križanac mobitela i tableta pa se naziva phablet. Općenito, Android uređaji dolaze u ranim oblicima, bojama i veličinama. Neki imaju super brze procesore, neki snažne kamere, a neki se odlikuju odličnim dizajnom. Najpopularniji pametni telefoni s instaliranim Android sustavom su: Samsung Galaxy S4, HTC One i Sony Xperia Z1.

Android operativni sustav koriste mnogi proizvođači pametnih telefona, najpoznatiji su Samsung i Sony. Po tržišnom udjelu, Android uvjerljivo zauzima vodeće mjesto među pametnih telefonima. Mnogi smatraju da je Appleov iOS bolji operativni sustav, no mana uređaja s tim sustavom je svakako previsoka cijena koju nameću Apple i trgovci koji prodaju uređaje krajnjim korisnicima.