Sedam novih svjetskih čuda

U sedam čuda novoga vijeka ubrajaju su: Kineski zid, Koloseum u Rimu, Taj Mahal u Indiji, Machu Picchu, Kip Krista Iskupitelja u Brazilu, grad Petra i Chichen Itza.

Kineski zid je impresivan zid dugačak oko 8 i pol tisuća kilometara. Koloseum u Rimu bio je poprište gladijatorskih borbi, mogao je primiti više od 50 tisuća gledatelja. Gladijatorske su borbe specifične za Rimsko carstvo.

Taj Mahal je impresivan arhitektonski spomenik u Agri. Machu Picchu je sveti grad Inka. Smatra se jednom od velikih tajni svjetske arheologije. Kip Krista Iskupitelja spomenik je visok gotovo 40 metra koji gleda na Rio de Janeiro. Jedan od glavnih simbola toga grada i čitavog Brazila.

Petra je grad koji je poznat po svojim građevinama u stijenama. Smatra se jednom od najvećih znamenitosti Bliskoga istoka. Chicken Itza bio je grad Maya, nalazi se na poluotoku Yucatanu u današnjem Meksiku.

Sve navedene građevine i spomenici zapanjujući su po svojoj veličini, tajni koju skrivaju te su prava arhitektonska čuda. Velike su turističke atrakcije i većina turista odlazi u strane zemlje ciljano da bi vidjela neko svjetsko čudo.

Prema našem mišljenju, najimpresivnije djeluje Kineski zid, posebice zbog svoje dužine. On je danas jedan od simbola najmnogoljudnije zemlje na svijetu. Svakako preporučamo posjetiti neke od navedenih znamenitosti jer ih se zaista isplati vidjeti.