Savjeti za učinkovitije spavanje

Dobro i kvalitetno spavanje ključ jedan je od temelja uspješnog radnog dana. No, mnogi iz raznih razloga imaju probleme sa spavanjem koje pokušavaju riješiti tabletama. Na sreću, postoje prirodni načini kojima se može regulirati rutina spavanja.

Vrlo je važno ići na spavanje i buditi se uvijek u isto vrijeme. Čak i vikendom kad možda ne radite dobro je ići na spavanje u zakazano vrijeme kako bi vam to prešlo u rutinu. Pridržavanje tog zakazanog vremena kada se odlazi na spavanje je dobar početak za kvalitetan san.

Redovita tjelovježba može igrati važnu ulogu u osiguravanju dobrog noćnog sna. Preporuča se vježbati ujutro, a ne u večernjim satima, naravno ukoliko je to moguće. Navečer primjerice možete napraviti kratko istezanju ili yogu, ali nikako ne preporuča neka intenzivnija fizička aktivnost.

Svima omiljeni jutarnji napitak kavu nije potrebno izbjegavati u prijepodnevnim satima. Iako, 3 ili 4 kave već značajno utječu na odgađanje spavanja stoga obratiti pažnju na to koliko kofeina dnevno unosite. Važno je ne konzumirati kofeinske pića nakon 16 sati.

Drijemanje tijekom dana nikako nije loše. Ali, idealno vrijeme tog drijemanja je između 15 i 20 minuta i to sredinom poslijepodneva, a ne u večernjim satima. Izbjegavajte teške, kasne obroke prije spavanja. Također, preporuča se čitanje nekog romana ili časopisa prije spavanja umjesto rada. Ozbiljne razgovore valja obaviti tijekom dana, a ne neposredno prije spavanja jer sve to utječe na kvalitetnu sna.