Savjeti za pravilnu i uravnoteženu prehranu

Pravilna i uravnotežena prehrana temelj je dobroga zdravlja. Da bi prehrana bila takva potrebno je u nju uvrstiti raznovrsne namirnice poput voća, povrća, mesa, ribe, žitarica. Pritom treba obratiti pažnju na učinke pojedinih namirnica na naše zdravlje.

Prednosti zdrave prehrane su brojne, ona nam daje energiju za normalno funkcioniranje tijekom dana, potiče san i sprječava bolesti. Bez pravilne prehrane teže je obavljati vlastite dnevne aktivnosti na kvalitetan način.
Ugljikohidrati, masti i bjelančevine su neke od hranjivih tvari koje tijelu pružaju energiju. Međutim, tijelo treba i vitamine te minerale koji se također pretvaraju u energiju. Kada prehrana ne sadrži potrebne vitamine i minerale to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Za izgradnju mišića potrebno je unositi mnoge proteina. Oni se mogu dobiti iz namirnica kao što su mahunarke, jaja, mlijeko i meso. Dobri nutrijenti su od vitalnog značaja za pravilno funkcioniranje stanica i organa. Neke hranjive tvari tijelo samo proizvodi, a neke je potrebno unijeti preko hrane. Bez esencijalnih hranjivih tvari stanice ne mogu raditi.

Mnogi zdravstveni problemi javljaju se zbog lošeg načina života. Problemi poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i prekomjerne težine vezani su uz neuravnoteženu prehranu. Stoga, izbjegavajte zasićene masti i šećer. Konzumirajte više zelenog lisnatog povrća i općenito biljaka.

Primjerice, puno je bolje konzumirati med umjesto rafiniranog šećera. Voće i povrće pruža sve potrebne hranjive tvari stoga ga je idealno konzumirati u velikim količinama. Pokušajte izbjegavati masno meso, suhomesnate proizvode i brzu hranu, a u svoju prehranu uključite više biljaka odnosno prirodnih proizvoda.