Renesansa u svjetskoj književnosti

renesansaRenesansa je jedno od najznačajnijih razdoblja u povijesti svjetske umjetnosti. U Europi, točnije Italiji najprije se javlja pokret humanizam koji zajedno s predrenesansom vjeruje u svemoć znanosti i čovjeka.

U predrenesansi javljaju se trojica velikih talijanskih književnika. Dante Alighieri napisao je ep Božanstvena komedija u kojem opisuju svoje putovanje kroz pakao, čistilište i raj. Francesco Petrarca je najbolji pjesnik toga razdoblja. U svojoj zbirci lirskih pjesama Kanconijer progovara o ljubavi prema Lauri, ističe njezinu ljepotu te piše u sonetima.

Treći veliki talijanski književnik toga razdoblja je Giovanni Boccaccio koji je napisao zbirku novela Decameron. To je zbirka od 100 novela. Oni najavljuju renesansu i velike književniku koji se u njoj javljaju, to su prije svega Shakespeare i Cervantes.

William Shakespeare jedan je od najboljih književnika ikad. Vrhunski je dramatičar i dao je čovječanstvu mnoga sjajne djela. Najpoznatije su drame Hamlet, Romeo i Julija, Otelo itd. Španjolac Miguel de Cervantes autor je prvog romana svjetske književnosti. On je napisao roman Bistri vitez Don Quijote od Manche u kojem govori o pustolovina Don Quijotea i njegovog podanika.

Renesansa je bila značajna i u drugim umjetnostima, prije svega slikarstvu i kiparstvu. Javljaju se velikani svjetske umjesnosti kao što su Leonardo da Vinci i Michelangelo Buonarotti. Svi ti umjetnici dovoljan su razlog zašto je renesansa jedno od najplodnijih i najboljih razdoblja u povijesti svjetskih umjetnosti.