Razvoj jezika kod djece uvjetovan je genetikom

Znanstvenici su otkrili da genetski faktori doprinose razvoju jezika i sposobnosti komuniciranja djeteta tijekom djetinjstva. Istraživači sa sveučilišta u Bristolu time su otkrili značajnu vezu između gena i broja izgovorenih riječi u ranim fazama razvoja jezika kod svakoga djeteta.

Djeca počinju govoriti u razdoblju od 10. do 15. mjeseca života. U početku je to vrlo ograničen broj riječi koje je dijete sposobno izgovoriti. Od 15. do 18. mjeseca dijete zna oko 50 riječi. Do 30. mjeseca života taj se broj penje na 200. U prvih šest godina života prosječno dijete ima vokabular od 14 tisuća riječi, dok je taj broj nakon završetka srednje škole oko 50 tisuća.

Rezultati objavljeni u časopisu Nature Communication bacaju novo svjetlo na određeno genetsku regiju na kromosomu 3 koji je uključen u razvoj disleksije i poremećaja vezanih uz govor. Zahvaljujući tom otkriću moguće je u budućnosti da će postojati način kako razviti govor kod osoba koje bi prema genetskim predispozicijama to teške svladavale.

Isto tako, ovo istraživanje pomaže u boljem razumijevaju genetskih čimbenika koji su uključeni u razvoj jezika kod male djece. Jezik kao sredstvo komunikacije je izuzetno važno, njegov pravilan razvoj je jako važan za djecu.

Inače, na svijetu postoji oko 5 do 7 tisuća jezika. Najbogatiji vokabular ima engleski, pogotovo što se tiče poslovne komunikacije i stručnih izraza. Jezik kojim govori najviše ljudi na svijetu je mandarinski, koji se govori u Kini, nakon toga slijedi engleski.