Pozdravljanje – kako, kada i koga?

pozdravljanjePozdrav se, prema svim kodeksima bontona, smatra prvim aktom kurtoazije prema drugim osobama. Svi koji vas poznaju i svi oni s kojima ste došli u kontakt – pa makar i jedan jedini put – s pravom očekuju vaš pozdrav.

U većini europskih zemalja, pa i kod nas, stari je običaj da se u selima i malim mjestima pozdravljaju sve osobe koje se sretnu. To je također uobičajno u manjim turističkim mjestima, gdje ljetujete ili zimujete. Ovaj pozdrav se u neku ruku smatra aktom solidarnosti i izrazom međusobnih simpatija u tim malim zajednicama, pa su mještani osjetljivi po tom pitanju i nebi vam lako oprostili kada biste se ponašali na način koji bi oni interpretirali kao omalovažavanje njihove zajednice.

Međutim, ako živite u velikom gradu, talijanski stručnjaci za bonton savjetuju da pozdravljate osobe koje često srećete iako im ne znate ni imena. To su prodavači novina u vašoj ulici, portiri ustanove u kojoj radite, ili je često obilazite, prodavači u trgovinama u kojima često kupujete, konobari iz restorana i kafića u koja često zalazite.

Zaključak se nameće sam od sebe: dobro odgojena osoba ne smije propustiti podraviti prijatelje i poznanike pa čak ni lica s kojima je jedan jedini put u životu bila u bilo kakvom kontaktu. Ovome još samo treba dodati da pozdrav ne treba shvatiti kao puku formalnost, već i kao odraz simpatija i poštovanja prema osobi koju pozdravljate, pa zato mora biti srdačan. Ovo je jedno od pravila bontona koje se uči od malih nogu, pa zbog toga djecu uvijek moramo učiti da srdačno pozdravljaju svoje roditelje, a to će kasnije prenjeti na prijatelje i poznanike.

Ovo su šest zlatnih pravila za pozdravljanje:

  1. Pozdravljati se mora na svim javnim mjestima; na ulici, u kinu, kazalištu, čekaonici i restoranu.
  2. Muškarac uvijek prvi pozdravlja ženu.
  3. Mlađi prvi pozdravlja starije
  4. Niži po društvenom položaju prvi pozdravljaju starije po rangu.
  5. Na pozdrav uvijek treba odgovoriti.
  6. Onaj koji dolazi u neko društvo pozdravlja osobe u tom društvu

Izuzetci:

Prvi izuzetak se odnosi na pravilo da treba pozdraviti svakog koga poznajete. Ponekad ovo pravilo treba zaobići. Nije zgodno pozdraviti neke kojima bi u određenom trenutku bilo ugodnije da ih uopće niste primjetili. Zato izbjegavajte pozdravljati prijatelje u kompromitirajućoj situaciji.

Drugi izuzetak govori o situacijama o kojima žena pozdravlja prva. To je slučaj kada su u pitanju visoki državni dužnosnici, ugledne ličnosti ili crkvenjaci.