Otkrijte zašto su jagode tako zdrave

Jagoda se naziva “kraljicom voća” u azijskim zemljama jer je prepuna zdravstvenih beneficija za čovjeka. U usporedbi s voćem kao što su jabuke, naranče ili banane, jagode imaju najveću količinu hranjivih tvari. Osim sočnosti i slatkoće jagoda nudi pregršt ljekovitih svojstava.

Za one koji žele izgubiti na tjelesnoj težini, jagoda je izvrstan izbor. Naime, budući da je crvene boje sadrži antocijan koji potiče sagorijevanje pohranjene masnoće. Istraživanje je
pokazalo da oni su koji jedu voće bogato antocijanom smršave 24% više od onih koji ga ne konzumiraju.

Ista ta tvar zadužena je za poboljšanje kratkoročne memorije. Jagoda je niskokalorično voće. Jedna šalica sadrži samo 54 kalorije, ali je jako bogata vlaknima. Flavonoidi u jagodi su odgovorni za njezin okus. Uz to, oni smanjuju rizik od bolesti srca.

Jagode sadrže vitamin K, kalij i magnezij, dakle tvari vrlo važne za zdravlje kostiju. Istraživanja su pokazala da smrznute ili sušene jagode mogu spriječiti rak jednjaka. Budući da su pune biotina koji pomaže izgraditi kosu i nokte, jagode imaju svojstva koja se bore protiv starenja.

Spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u našem tijelu što je odlično za mršavljenje. 3 ili više porcija voća poput jagoda dnevno može značajno smanjiti rizik od makularne degeneracije odnosno gubitka vida.