Najviši igrači koji su igrali u NBA ligi

Košarka je sport koji je u pravilu rezerviran za ljude koji imaju natprosječnu visinu. Iako na poziciji playmakera uvijek igraju najniži igrači, visina je i za njih bitna jer ona daje prednost i zaslužna je za lakše postizanje koša. U najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi, NBA, igrali su neki od najviših ljudi kad.

S visinom od 2 metra i 31 centimetra Rumunj Gheorghe Muresan službeno je najviši igrač koji je ikad zaigrao u NBA-u. On je 90-ih godina prošlog stoljeća branio bio New Yersey Netsa i tadašnjih Washington Bulletsa. U karijeri je zabio više od 3 tisuće poena, a imao je i gotovo 2 tisuće skokova.

Istom visinom kao i Muresan može se podičiti i Sudanac Manute Bol koji je također visok 2.31 m. On je u NBA ligi igrao na prijelazu 80-ih u 90-te i to u mnogim klubovima.

Sljedeći na listi su Shawn Bradley i poznati Kinez Yao Ming. Obojica su visoki 2.29 m. Yao Ming je gotovo jedno desetljeće igrao veoma uspješno za Houston Rocketse. U toj je momčadi ostavio značajan trag i znatno povećao popularnost košarke u Kini. Ming je bio sjajan centar koji je izluđivao protivničke obrane.

Vrijedi izdvojiti jednog igrača s naših prostora, točnije Slavka Vraneša, čovjeka iz Crne Gore koji je visok 2.26 m. On je jednu sezonu proveo u Portland Trail Blazersima.

Visoki igrači oduvijek su plijenili pažnji, iako im motoričke sposobnosti zbog visine nisu osobite, bili su u velikoj prednosti u odnosu na znatno niže protivnike.