Najviše zgrade svijeta

Građenje najviših zgrada na svijetu postalo je svojevrsno natjecanje zbog ubrzanog razvoja tehnologije. Danas čak 5 zgrada u svijetu ima visinu veću od 500 metara. No, na početku 20. stoljeća situacija je bila prilično drukčija.

Primjerice, 1901. najviša zgrada na svijetu bila je gradska vijećnica u Philadelphiji visoka 167 metara. Ta brojka djeluje prilično mala u odnosu na današnje najviše zgrade. Gledajući kroz povijest, sljedećih 7 najviših građevina redom su bile smještene u New Yorku.

Najpoznatija zgrada iz tog razdoblja je Empire State Building, građevina koja je čak 40 godina držala titulu najviše na svijetu. Visoka je 381 metar i ima 102 kata. Ova zgrada proglašena je jednim od sedam čuda modernog doba.

Najpoznatiji blizanci među zgradama, oni Svjetskog trgovinskog centra izgrađeni su 1972. te su preuzeli prvo mjesto u pogledu najviših zgrada. Nažalost, blizanci su do temelja srušeni u terorističkom napadu 11. rujna 2001.

Prije desetljeća i pol rekord je napustio SAD i otišao u 15 tisuća kilometara udaljeni malezijski glavni grad Kuala Lumpur. Tamo su sagrađeni velebni Petronas tornjevi visoki 452 metra. Povezani su mostom pa ako imate dovoljno hrabrosti možete prijeći s jednog tornja na drugi. Nakon Petronas Towersa rekord je preuzela zgrada Taipei 101 na Tajvanu. Ona je držala rekord 3 godine.

U posljednjih nekoliko godina rekordi u pogledu najviših zgrada svijeta obaraju se velikom brzinom. Tako su četiri najviše građevine izgrađene u posljednje četiri godine. Titulu najviše u ovom trenutku drži Kalifov toranj u Dubaiju, visok je čak 828 metra te ima 163 kata. Sljedeća najviša zgrada nalazi se u Šangaju, ali je niža gotovo 200 metara.