Najveći nogometni transferi u povijesti

Nogometni transferi i glasine o njima tijekom prijelaznih rokova malo koga ostave ravnodušnim. Kako nogomet postaje sve bogatiji, povećavaju se i cijene transfera. Unazad nekoliko godina obaraju se rekordi u visinu odšteta za pojedine igrače.

Službeno najveći transfer u povijesti je onaj Garetha Balea iz Tottenham u Real Madrid. Velšanin je napustio sjeverni London u ljeto 2013. te za 100 milijuna eura otišao u kraljevski klub. Realu se ovaj transfer isplatio jer uz dobre igre Balea, madridski klub zaradio je bogatstvo na prodaji dresova s njegovim imenom.

Kraljevski klub vezan je i uz druge velike transfere. 2009. kupili su Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda za 94 milijuna eura što je tada bio apsolutni rekord. Ovoga ljeta napustio ih je Angel Di Maria te krenuo put upravo Manchester Uniteda iz kojega je stigao Ronaldo, cijena tog transfera bila je oko 80 milijuna eura.

Značajni su još transferi Kake, Zidanea i Figa u Real. Prilično nevjerojatno zvuči podatak da su klubovi iz engleske Premier lige ove sezone na transfere potrošili milijardu eura.

Što se tiče hrvatskih igrača, najskuplji transfer bio je onaj Luke Modrića iz Tottenhama u Real za oko 30 milijuna eura. Lovren je nedavno prešao u Liverpool za 2 milijuna eura manje.

S obzirom na ogromne cifre koje se troše na transfere, nameće se pitanje koliko će još cijena igrača rasti te hoće li se ikad povećanje popularnosti nogometa zaustaviti. No, za svakog nogometnog fanatika transferi imaju veliku draž jer su uvijek nepredvidljivi i iznenađujući.