Najveći nogometni stadioni u Europi

Nogometni stadioni oduvijek su privlačili pažnju što zbog arhitekture što zbog sjajnih utakmica i navijača. U Europi, u kojoj je nogomet apsolutni sport broj 1 nalazi se velik broj velebnih nogometnih zdanja. U nastavku saznajte koji to stadioni su najveći u Europi.

Prvo mjesto u Europi drži dom Barcelone. Prema službenim podacima, na Camp Nou stane 99 354 gledatelja što je prilično impozantna brojka. Sljedeći po kapacitetu je legendarni Wembley s 90 tisuća sjedećih mjesta. Nekad je primao puno više ljudi, ali onda nije bilo sjedećih mjesta i takvog komfora. Ovaj, novi Wembley službeno je otvoren 2007. godine i na njemu svoje domaće utakmice igra engleska reprezentacija. Dvaput je bio domaćin finala Lige prvaka.

Kapacitet veći od 80 tisuća mjesta još imaju: Stade de France, Santiago Bernabeu, San Siro, Signal Iduna Park i Luzhniki. Posljednji će biti domaćin finala Svjetskog prvenstva 2018. koje će se igrati u Rusiji, a finale Europskog prvenstva 2016. igrat će se na Stade de Franceu u Parizu.

Od hrvatskih stadiona, najveći kapacitet ima Maksimir, točnije nešto više od 37 tisuća sjedećih mjesta. Na drugom mjestu je Poljud s 35 tisuća.

Arhitektura napreduje pa tako i gradnja stadiona. Vidjet ćemo što budućnost nosi jer se fantastična arhitektonska zdanja spremaju u Katru koji bi trebao biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. Malena, ali bogata državica želi prikazati svoju zemlju u najboljem svjetlu iako tamo nogomet nije pretjerano popularan i razvijen sport.