Najveće avionske nesreće

U zrakoplovnom prometu nesreće su rijetke, ali su često pogubne i odnesu veliki broj ljudskih života. Avijacija konstantno napreduje, no u povijesti su se događale velike nesreće koje se smatraju strašnim tragedijama. U nastavku saznajte koje su najveće avionske nesreće u povijesti.

Najveća nesreća dogodila se 1977. godine na Tenerifima. U njoj su sudjelovala dva velebna Boeinga 747 koja su se sudarila na pisti. Čak 583 osobe izgubile su život. Uzrok nesreće bile su pilotske pogreške, a veliki obol tome dala je gusta magla koja se stvorila na pisti.

Najveća pojedinačna nesreća dogodila se 1985. u Japanu. Boeing 747 s čak 520 putnika doživio je mehanički kvar nakon kojeg je ostao bez svih hidrauličnih sustava što je uzrokovalo to da je avion bio neupravljiv te se zabio u planinu.

Na 3. mjestu najvećih nesreća je još jedan sudar. Dogodio se 1996. iznad Indije, a u njemu su sudjelovali kazahstanski i arapski avion. 349 osoba izgubilo je život. Sudar su uzrokovale pogreške pilota koji su se našli u isto vrijeme na istoj visini i lokaciji iako im je kontrola leta naredila drugačija.

Najveća nesreća u povijesti SAD-a dogodila se 1979. kada je DC-10 tijekom polijetanja izgubio motor koji je oštetio neke sustave te se avion nakon polijetanja nije mogao penjati nego se nagnuo na jednu stranu i pao. Poginulo je 279 osoba.