Najprodavaniji automobili ikad

Nakon ubrzanog razvoja automobila početkom prošlog stoljeća, oni su postali dio svakodnevice. Brojke prodanih automobila pojedinih proizvođača mjere su u milijunima. Prikupili smo listu najprodavanijih tipova automobila od najpoznatijih proizvođača.

Na prvom mjestu najprodavanijih je Toyota Corolla. Automobil japanskog proizvođača prodan je u više od 40 milijuna primjeraka. Zbog svojih povoljnih cijena i dobre kvalitete Toyota je postala jedan od zaštitnih znakova automobilske i japanske industrije.

Poznati svjetski brand je i Volkswagenov Golf koji je u svojih 40 godina postojanja prodan u više od 30 milijuna primjeraka. Mnogima omiljeni automobil koji se tijekom godina razvijao te je Volkswagen stalno unosio novitete u svoj legendarni model. Zahvaljujući kvaliteti izrade Volkswagen je postao jedan od najpopularnijih proizvođača.

Fordova F serija prodana je u više od 34 milijuna primjeraka, uglavnom u SAD-u. Taj tip automobila bio je najprodavaniji u SAD-u tijekom čak 28 uzastopnih godina što dovoljno govori o njegovoj popularnosti u tom dijelu svijetu gdje je inače i osmišljen.

Što se tiče luksuznih automobila brojke su puno manje. Primjerice, Ferrari je svoj model 360 u pet godina proizvodnje prodao u 17 tisuća primjeraka. Naravno, radi se o automobilu koji je rezerviran isključivo za one dubokog džepa.

Na listi najprodavanijih još su njemački proizvođači Mercedes, BMW i Opel, zatim francuski Renault i Peugeot te japanski Honda i Mazda. Automobilska industrija je jedna od najznačajnijih industrijskih grana za svako gospodarstvo, stoga je logično i da zemlje u kojima su najprodavaniji automobili proizvedeni imaju visoku stopu razvijenosti.