Najpopularniji sportovi u svijetu

Sport je globalni čimbenik ovoga društva. Gotovo da nema zemlje u kojoj neki sport nije naročito popularan. U bilo kojem kutku svijeta sport je postao izuzetno važan, bilo on amaterski ili profesionalan, mnogi će reći da su upravo sportaši najbolji promotori neke države. Za vas smo pripremili listu najpopularnijih sportova u svijetu.

1. Nogomet – daleko najpopularniji je upravo ovaj sport u kojem 22 igrača na terenu imaju samo jedan cilj – zabiti više golova od protivnika. Njime se bavi oko 250 milijuna ljudi širom svijeta, a pretpostavlja se da ima oko 3 milijarde navijača što je gotovo polovica cjelokupnog stanovništva na kugli zemaljskoj.

2. Kriket – ovaj sport nije naročito popularan u našim krajevima, no u globalnim okvirima je na drugoj poziciji. Ima tek nešto manje navijača nego nogomet i to prvenstveno u zemljama poput Indije, Pakistana, Australije.

3. Košarka – ovaj je sport najpopularniji u SAD-u i u Europi. Međutim, veliki porast interesa za njim bilježe azijske zemlje kao što su Kina i Filipini. Radi se o vrlo atraktivnom i dinamičnom sportu koji je globalno popularan.

4. Hokej – kada saberemo sve vrste hokeja zajedno dolazimo do toga da je ta brza igra na visokom četvrtom mjestu popularnosti u svijetu.

5. Tenis – najpopularniji individualni sport bilježi rast gledanosti zadnjih godina, često se igra i među rekreativcima, a najbolji tenisači svijeta zarađuju ogromne količine novaca. Popularan je i stolni tenis, koji se nalazi na ukupno sedmom mjestu.