Na Antarktici gotovo uopće ne sniježi

Antarktika ima nevjerojatnu klimu. Najhladnija temperatura ikad zabilježena na planetu Zemlji izmjerena je upravo tamo, radilo se o temperaturi od čak -89,2 stupnjeva Celzijusa. Takve ekstremne hladnoće donose neke jedinstvene i prekrasne efekte i pojave.

Najpoznatija pojava je svakako dijamantna prašina. Oblaci se sastoje od sićušnih ledenih kristala koji onda padaju na Antarktiku. No, padaline na tom kontinentu su zapravo vrlo rijetke. Kada bismo maknuli snijeg i leda s površine Antarktike, to bi područje bilo jedna velika pustinja, čak i najveća na svijetu.

Snijeg i općenito padaline su na Antarktici iznimno rijetke. Zapravo, taj kontinent je najhladniji, najvjetrovitiji i ima najmanje padaline. To su prilično zapanjujući podaci s obzirom na to koliko snijega i leda tamo ima.

Antarktika nema stalnih stanovnika. Tamo žive jedino istraživači, njih je ljeti oko 4000, a zimi ih ima tisućinjak.
Oni provode istraživanja o tom, zasadu još uvijek vrlo nepoznatom kontinentu. Znanstvenici se bave raznim istraživanja u područjima biologije, geografije, oceanografije, geologije i sličnih znanstvenih disciplina.

Najjužniji kontinent specifičan je po još mnogim stvarima. Ima najmanju gustoću naseljenosti, ali i bogat eko sustav. Ptice selice tamo često odlaze i nastanjuju se na područjima gdje nema snijega i leda. Politička povijest Antarktike nije bogata, zbog izoliranosti i relativno slabog potencijala nije bila u procesu kolonizacije tijekom posljednja 2 stoljeća.