Muški atletski rekordi

Atletika je, uz plivanje i gimnastiku, jedan od bazičnih sportova. Popularno se naziva kraljicom sportova. Jasno je i zašto, naime, radi se o sportu koji je poznat još od antičkih vremena, prisutan je na svakim ljetnim olimpijskim igrama, temelj je mnogih drugih sportova te je u povijesti iznjedrio neke od najvećih sportaša svih vremena.

Kada pogledamo atletske rekorde, oni djeluju impozantno. Rušenje tih rekorda san je svakog atletičara, no to uspiju postići samo oni najtalentiraniji, najmotiviraniji te oni koji su spremni žrtvovati sve za atletiku.

Muški rekordi na 100 i 200 metara djelo su fantastičnog Usaina Bolta. Jamajčanin je 2009., na Svjetskom prvenstvu u Berlinu najprije otrčao 100 metara za 9.58 sekundi, a nekoliko dana kasnije je na 200 metara postavio vrijeme od 19 sekundi i 19 stotini. Vlasnik triju svjetskih rekorada na srednjim prugama je sjajni Marokanac Hicham El Guerrouj, jedan od najboljih atletičara u povijesti. Svjetske rekorde na 5 i 10 kilometara drži Etiopljanin Kenenisa Bekele. U maratonu su, uz Etiopljane, najbolji Kenijci.

Što se tiče tehničkih disciplina, fantastičan je rekord Javiera Sotomayora koji je 1993. preskočio 2 metra i 45 centimetara u skoku u vis. Rekord u skoku u dalj drži Mike Powell s preskočenih 8.95 metara, taj rekord će biti iznimno teško srušiti u bližoj budućnosti. U bacanju koplja najbolji u povijesti je hitac Čeha Jana Železnyog koji je bacio koplje na udaljenost od čak 98.48 metara. Posljednji muški oboreni rekord je djelo Renauda Lavillenia koji je sa 6.16 preskočenih metara u skoku s motkom s trona svrgnuo legendarnog Sergeja Bubku.