Misterij leta MH370

U šest mjeseci potrage za Boeingom 777, za kojeg se pretpostavlja da je pao u Indijski ocean, istražitelji nisu pronašli ni djelić olupine. Let MH370 putovao je na relaciji Kuala Lumpur-Peking, ali je, prema radarskim i satelitskim podacima, ubrzo nakon polijetanja promijenio smjer.

Potraga za avionom u kojem je bilo 239 ljudi nastavit će se u rujnu ove godine. Pred istražiteljima je golem izazov jer moraju pretražiti više od 23 tisuće kvadratnih kilometara oceana koji je dubok oko 5 kilometara.

Avion se mora pronaći kako bi se uz pomoć crnih kutija ustanovilo što se zapravo dogodilo. Ukoliko se to neće dogoditi, bit će to velik udarac za sigurnost avijacije. Nadajmo se da će skup i dugotrajan pothvat traženja zrakoplova konačno dati odgovore na mnogobrojna pitanja poput onoga zašto je avion skrenuo s kursa te da li je posrijedi nekakav mehanički kvar.

Boeing 777 spada među najsigurnije zrakoplove na svijetu. Do sada gotovo da i nije imao ozbiljniju nesreću. Pogonjen je dvama izuzetno snažnima motorima te je konstrukcijski odlično napravljen.

Misterij leta MH370 zaokupio je pažnju medija po cijelom svijetu. Nagađanja o tome što se dogodilo postoje, no bez olupine i crnih kutija nećemo nikada saznati što je pošlo po tlu na tome letu.

Neke teorije govore o namjernoj sabotaži pilota koji je mogao preusmjeriti zrakoplov, napraviti dekompresiju i survati ga u znanstveno prilično slabo istraženo područje Indijskog oceana. Moguće je da se dogodio neki mehanički kvar ili konstrukcijski problem što bi dovelo do ostatka bez pogona ili raspadanja zrakoplova. Bilo kako bilo, nadajmo se da će vrhunska tehnologija koja je istražiteljima na raspolaganju pomoći u rješavanju ovoga misterija.