Kombinacijom stilova povećajte produktivnost učenja

Mnogi ljudi prepoznaju da svaka osoba preferira različite stilove i tehnike učenja. Svatko ima svoju mješavinu stilova koje koristi da bi naučio nešto novo. Nisu svi stilovi isti, bitno je razviti sposobnost učenja pomoću različitih stilova kako bi učenje bilo produktivnije.

Korištenje više stilova učenja je za klasično učenje relativno novi pristup. U školstvu se i dalje koristi ograničeni način učenja i poučavanja. Većina škola se i dalje oslanja na klasične učionice i knjige, puno ponavljanja i pritisak profesora za što boljim rezultatima učenika. Rezultat toga je zapostavljenost pojedinih stilova učenja.

Prepoznavanjem i razumijevanjem vlastitog načina učenja možete koristiti tehnike koje su prilagođene vama i vašim sposobnostima. Time se poboljšava brzina i kvaliteta učenja. U nastavku pročitajte koji sve stilovi učenja postoje.

1. Vizualni (prostorni) – oni koji su podložni ovom stilu za učenje rado koriste slike, fotografije i prostorno razumijevanje.
2. Slušni (auditivno-glazbeni) – temelji se na korištenju zvuka u glazbe u učenju.
3. Verbalni (jezični) – koriste se riječi, kako u govoru tako i u pismu.
4. Fizički (Kinestetički) – za učenje se koristi vlastito tijelo i osjet dodira.
5. Logički (matematički) – pristaše ovog stila vole koristiti logiku i razmišljanje kako bi naučili nešto novo.
6. Društveni (međuljudski) – ovaj stil preferiraju oni koji vole učiti u grupi ili s drugim ljudima.
7. Osamljeni (intrapersonalni) – ovaj stil učenja koristi učenje nasamo, samo sa svojim sposobnostima.

Istraživanja pokazuju da svaki stil učenja koristi različite dijelove mozga. Da bi učenje postalo produktivnije potrebno je koristiti što više dijelova mozga, tim načinom učenja neće se dogoditi da zaboravimo nešto vrlo brzo nakon što smo to naučili. Znanstvenici koriste raznu tehnologiju kako bi pronašli koji je dio mozga odgovaran za svaki stil učenja te općenito kako poboljšati vlastito učenje.