Kalcij u hrani

Kalcij je jedan od najvažnijih elemenata u našem tijelu. To je najzastupljeniji mineral u našem tijelu i ima ga u količinama od 1 – 1,5 kilograma, većinom u kostima i zubima. Neophodan je za izgradnju kosti i zubi, grušanje krvi, prijenos živčanih impulsa te kontrakciju mišića. Međutim, najpoznatija uloga kalcija je prevencija osteoporoze.

Hrana bogata kalcijem: obrano mlijeko, posni sir, sir trapist, cheddar, ementaler, nemastan jogurt, nemasno mlijeko u prahu, mlijeko obogaćeno kalcijem, sok od naranče, konzervirana sardina s kostima, konzervirani losos i skuša s kostima, sezamove sjemenke, prokule, kukurzna lepinja, suha smokva, kuhani grah…

Kalcij u krvi je potreban za propusnost staničnih membrana, zgrušavanje krvi, prijenos poruka između živaca, kontrakciju mišića i dr. Također, s natrijem, kalijem i magnezijem regulira krvni tlak i ravnotežu vode u tijelu. Sve te funkcije izvan kostiju nužne su za život i zato ako dođe do manjka kalcija za te funkcije, on se izvlači iz svojih spremišta u kojima služi kao građevni materijal, a to su kosti. Tako nastaje osteoporoza, bolest smanjenja koštane mase.