Kako se zaštititi od upala?

Upala je prirodna reakcija našeg tijela na infekcije i ozljede. To je složeni sustav koji donosi imunološke stanice i hranjive tvari u upaljena područja kako bi se organizam mogao izliječiti. Ponekad se taj sustav otme kontroli i počne utjecati na zdravo tkivo, tada to nazivano kroničnom upalom.

Loše prehrambene navike čest su krivac kroničnih upala. Taj proces može biti vrlo bolan te utječe na kvalitetu života. Mnoge poznate bolesti i alergije su usko povezani s kroničnim upalama, primjerice artritis, multipla skleroza, dijabetes, bolesti srca i neki oblici raka.

Srećom, to je problem koji se može spriječiti kroz male promjene u vašoj prehrani. Većina svježeg voća i povrća posjeduje jaka protuupalna svojstva. Istaknut ćemo nekoliko vrsta voća koje spadaju u sam vrh protuupalnih namirnica i koje je idealno dodati u vlastitu prehranu kako bi se spriječila, ublažila ili izliječila upala.

1. Bobičasto voće – takvo je voće izuzetno bogato antioksidansima i drugim protuupalnim spojevima. Borovnice, maline, kupine samo su neke namirnice koje su bogate polifenolom koji štiti tkiva od slobodnih radikala i upalnih oštećenja.

2. Sok od višnje i trešnje – mnogobrojne studije pokazale su blagotvorne učinke pijenja soka od višnje ili trešnje dva puta dnevno. Trešnje su prepune antocijana koji je izuzetno učinkovit u borbi s upalom i boli.

3. Agrumi – limun, limeta i grejp su namirnice bogate vitaminom C i drugim snažnim protuupalnim spojevima.