Kako rade semafori?

Svim vozačima i općenito sudionicima u prometu semafori su svakodnevna pojava, no jeste li znali na koji način oni zaista funkcioniraju i time reguliraju promet te nam daju sigurnost? Kako se i zašto pale svjetla na semaforu?

Sve više semafora ima senzore koji su instalirani ili na vrhu svjetla ili ispod površine ceste. Ti senzori broje broj automobila koji dolaze te zaključuju gdje se treba upaliti koje svjetlo. Ako mnogo automobila dolazi iz jednog smjera, a niti jedan iz drugoga, signali će odlučiti dati zeleno svjetlo tamo gdje ima puno automobila.

Taj sustav se često koristi u velikim gradovima gdje je promet vrlo gust. No, postoje je i drugačiji semafori koji određeno vrijeme prikazuju svako svjetlo bez obzira na to koliko prometa postoji. Takvi semafori su jednostavniji, ali ne toliko praktični.

Sama svjetla rade na principu strujnog kruga sa snažnim LED svjetlom iza svakog kruga. Primjerice, nakon što je isključen signal za zeleno svjetlo, struja prelazi na žuto pa zatim na crveno.

Semafori su općenito zaduženi za regulaciju prometa. Njima se nastoji promet ubrzati te učiniti ga sigurnijim. Na većim raskrižjima semafori su neophodni jer bi se bez njih događale mnogobrojne nesreće.

Osim na raskrižjima, semafori se mogu nalaziti na pješačkom prijelazu, željezničkoj pruzi i drugim mjestima gdje je potrebno osigurati sigurnost sudionika u prometu. Semafori su općenito govoreći vrlo sigurni, naravno ukoliko se poštuju njegove zapovijedi.