Kako povećati hemoglobin?

Hemoglobin sadrži bjelančevine u krvnim stanicama koje prenose kisik po cijelom tijelu. Normalna razina hemoglobina u krvi je 14-18 mg/dl za muškarce, a za žene je 12-16 mg/dl. Najčešći razlog za nisku razinu hemoglobina je nepravilna prehrana, a ta niska razina te važne tvari može dovesti do bolesti.

Da bi razina hemoglobina u krvi bila optimalna potrebno je konzumirati namirnice bogate željezom, folnom kiselinom, vitaminima B12 i C. Nedostatak tih prijeko potrebnih nutrijenata dovodi do smanjene razine, no ona može biti i posljedica zdravstvenih problema poput gubitka određene količine krvi, problema s bubrezima, raka i korištenja određenih lijekova.

Ovisno o tome što je uzrokovalo nisku razinu hemoglobina, vaš liječnik će vam pripisati dodatke u prehrani pomoću kojih će se razina normalizirati. No, da bi ti dodaci djelovali potrebno je, u pravilu, dosta vremena, tako da je puno bolje potražiti rješenje u prirodnim namirnicama.

Da bi spriječili anemiju i druge bolesti koje nastaju zbog niske razine hemoglobina, idealno je konzumirati sljedeće namirnice: zeleno lisnato povrće, grah, leća, šparoge, žitarice, bademe, suhe breskve i grožđice. Ako niste vegetarijanci, najbolji izvori željeza su meso i riba, no tu treba biti oprezan jer previše masno meso nije nimalo zdravo.

Vitamin C je također vrlo važan za razinu hemoglobina. Naime, taj vitamin pomaže tijelu da apsorbira željezo iz hrane. Da biste imali puno vitamina C u organizmu potrebno je unositi neke od ovih namirnica: naranče, limun, kivi, papaja, jagode, grejp, brokula, kupus, rajčica i špinat. Od ovog voća i povrća možete napraviti i zdrave napitke kojima će te, isto tako, u svoj organizam unijeti dovoljno vitamina C koji će pomoći tijelu da apsorbira željezo.