Kako pčele preživljavaju?

Pčele za svoj rast i opstanak koriste samo tri tvari: nektar, pelud i vodu. One prikupljaju nektar s raznih cvjetova i tu mješavinu sirovih šećera pretvaraju u smjesu od više jednostavnih šećera kao što su glukoza i fruktoza. Za taj proces koriste enzim koji se prirodno nalazi u njihovim crijevima.

Daljnji postupci smanjuju količinu vode u medu koji se dijelom pohranjuje u njihove stanice. To pohranjivanje meda im omogućava preživljavanje tijekom zimskih mjeseci kada cvijeća uglavnom nema te je previše hladno da bi pčele počele skupljati nektar.

Inače, na svijetu postoji oko 20 tisuća vrsta pčela koje su rasprostranjene na svim kontinentima osim Antarktike. Prepoznatljive su po proizvodnji meda, no jeste li znali da se taj med proizvodi na isti način već 150 milijuna godina? Ta proizvodnja meda izdvaja ih iz ostalih kukaca jer su jedini koji proizvode hranu koju jedu i ljudi.

Apsolutno sve pčele proizvode dobar i zdrav med, onaj koji je loš proizveden je na industrijski način i nije niti približne kvalitete kao med proizveden od strane pčela. Zanimljivo da pčela radilica u sezoni preživi 30 do 45 dana.

Kada sakupljaju pelud, pčele dnevno posjete oko 1000 cvjetova. Med je vrlo zdrav i siguran jer u njemu većina bakterija uopće ne može živjeti.